сватба варна

понеделник, 15 юли 2013 г.

Сключване на Църковен брак във Варна

Църковният брак е свето тайнство, при което след свободно обещание между мъжът и жената за съпружеска вярност пред Бога и църквата, се благославя техният съюз чрез благодатта на Отец, Син и Светия Дух, за пълно единодушие във вярата, благословено потомство и християнско възпитание на децата им.
Тайнството се състои от две части-църковен годеж и венчание.
Църковният годеж е символ на взаимно съгласие и хармония в отношенията между младоженците и се извършва в притвора на храма, където след молитва свещеникът поставя венчалните пръстени на младоженците, а кръстницата ги разменя.
Следва тържествен вход в централната част на храма, където се извършва венчанието.
Свещеникът благославя венците и ги поставя на главите на младоженците , а кръстникът ги разменя. Благовести се че венчанието е честно дело при четене на свето евангелие. След това свещеникът благославя обща чаша с вино и дава на младоженците  да отпият, за да знаят , че както виното има еднакъв вкус и за двамата, така радостите и скърбите в живота трябва да се споделят взаимно.
В края църковният хор запява многолетствие за здраве, щастие и благодатен съпружески живот. При извеждане на младоженците звукът на камбаните оглася площада, като свидетелство за вече венчаните мъж и жена.


Първото което трябва да направите е да разгледате храмовете и да изберете кой е най-подходящият за вашето венчание. Това може да определите като си отговорите на няколко основни въпроса:
- Колко хора ще присъстват на ритуала Ви? - ако броят е голям по-добре да се ориентирате към по-голям храм, който ще ги побере спокойно, за да може всеки гост да вижда достатъчно добре вашият ритуал.
- Ако държите повече на удобството - изберете храм, който да се намира в близост до ритуалната зала, за да не разкарвате много гостите си.
- Изборът Ви зависи и от това дали искате голям хор по време на венчавката.
След като сте избрали вашият храм, трябва да се обадите за да попитате за свободна дата.
За резервиране на дата трябва да посетите храмът на място. Имайте в предвид, че за резервиране на дата ще е необходимо да оставите капаро.

Необходими документи и принадлежности за сключване на църковен брак са:
- вашите кръщелни свидетелства
- кръщелни свидетелства на кумовете
- удостоверение за сключен граждански брак
- квитанция за платения ритуал
- венчални пръстени (халки)
- булчински свещи - 2 бр.
- бутилка червено вино
- погача
- мед

Таксата за сключване на църковен брак във Варна варира от 50лв. - 500лв.(посочените цени са ориентировъчни), като зависи от това кой храм сте избрали, искате ли хор по време на церемонията и от колко човека ще се състои, а също и дали венчавката ще бъде извършена в делничен ден, през уикенда или празничен ден.
Важни моменти които трябва да имате в предвид са :
- такса за фото и видео заснемане
- украсата в храмът в който ще се венчаете -в някой храмове не се позволява украса.

За повече информация относно храмовете във Варна кликнете Тук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар