сватба варна

четвъртък, 31 май 2012 г.

Арменски православен храм "Свети Саркис" - град Варна

Арменския православен храм "Свети Саркис" се намира в централната част на град Варна, в близост до Шишковата градинка.
Интересен факт e, че погледнат отвисоко храмът има форма на кръст с многостенна пирамида-кубе на камбанарията. Този стил на кубетата се среща само в арменските и грузинските храмове.
Изграждането започва по инициатива на Хаджи Саркис Хайрабедян. На 25.01.1844г. храмът е осветен.
Както е прието всеки храм да има свой патрон, Варненската арменска църква носи името на верния слуга на бога - Свети Саркис, живял през  IV век, по времето на великия император Константин и цар Дъртад  III.
Свети Саркис се прославил със своите богоугодни дела и винаги получавал подкрепата на Господ. Бил верен християнин и Бог го обичал с цялото си сърце.
Св. Саркис бил светски човек, във военна униформа, с чин командир. Надарен с ум и спечелил уважението на околните, станал любимец на съдии и управляващи. Сражавайки се с варварите, винаги се увенчавал с победа. Славата му стига до царския палат. Император Константин го повишава в чин и му изпраща скъпи подаръци. Много райони в империята, заедно със своите управляващи били подчинени на военачалника Саркис. Получените подаръци от императора той не ползвал за лични облаги, а много пътувал по села и градове, като рушал езическите идоли. Често помагал на изпадналите в беда и раздавал своята собственост, а също строял храмове.


Адрес:
град Варна,
ул.”Хан Аспарух” 15 

Уебсайт:
http://armenianchurch-varna.com/ 

Телефон за връзка: 
052 / 619 382

Няма коментари:

Публикуване на коментар