сватба варна

четвъртък, 31 май 2012 г.

Православен храм "Свети Архангел Михаил" - град Варна

Храмът "Свети Архангел Михаил" се намира в най-старата част на град Варна.
Това място е началото на новата българска история в града.
През 1862г. на 25 юли отваря врати първото българско училище, наречено Българско Централно Училище. В това училище преподават видните български възрожденци Сава Доброплодни и Петко Славейков.
През 1865г. първия етаж от сградата на училището е преустроен на църква, а на14 май същата година е осветена първата българска църква „Св. Архангел Михаил” в град Варна, където за пръв път се служи на църковно-славянски.
На 27 юли 1878г. в храма, като център българската общност във Варна, са посрещнати освободителите от ХІV Брянски полк на руската армия, начело с ген. Столипин. В двора на храма се намира единствения паметник посветен на това събитие, който показва българска девойка, която посреща с цветя руския генерал-освободител.
През 1959г. храмът е превърнат в музей на Възраждането, а през 2002 г е върнат на Българската православна църква и днес всеки може да се поклони във възстановения храм.
Храмът е отбелязан в туристическите пътеводители на града като музей и се посещава всяко лято неорганизирано от много туристи и гости на града.



Адрес:
град Варна,
ул. „27 юли” № 9

Телефон за връзка:
052 / 614 691

Няма коментари:

Публикуване на коментар