сватба варна

събота, 2 юни 2012 г.

Катедрален храм-паметник "Успение Пресвятия Богородици"

Разположена в самия център на град Варна днес катедралата "Св. Успение Богородично" е едно от най-известните постройки в града. Молитвен храм за варненци, и в същото време забележителност в маршрутите на туристите, катедралата се е превърнала в един от символите на Варна.
Храмът е първият паметник, издигнат за увековечаване паметта и за прослава на руските воини и всички загинали за Освобождението на България в Руско-Турската война

Катедралата Варна

Хиляди вярващи се кръщават и венчават в храма.
Венчанието е свето тайнство, при което след свободно обещание между мъжът и жената за съпружеска вярност пред Бога и църквата, се благославя техният съюз чрез благодатта на Отец, Син и Светия Дух, за пълно единодушие във вярата, благословено потомство и християнско възпитание на децата им.
Тайнството се състои от две части-църковен годеж и венчание.
Църковният годеж е символ на взаимно съгласие и хармония в отношенията между младоженците и се извършва в притвора на храма, където след молитва свещеникът поставя венчалните пръстени на младоженците, а кръстницата ги разменя.
Следва тържествен вход в централната част на храма, където се извършва венчанието.
Свещеникът благославя венците и ги поставя на главите на младоженците , а кръстникът ги разменя. Благовести се че венчанието е честно дело при четене на свето евангелие. След това свещеникът благославя обща чаша с вино и дава на младоженците  да отпият, за да знаят , че както виното има еднакъв вкус и за двамата, така радостите и скърбите в живота трябва да се споделят взаимно.
В края църковният хор запява многолетствие за здраве, щастие и благодатен съпружески живот. При извеждане на младоженците звукът на камбаните оглася площада, като свидетелство за вече венчаните мъж и жена.


Необходими принадлежности, които трябва да осигурите при венчанието:
- кръщелни свидетелсва на младоженците и кръстниците
- венчални пръстени (халки)
- булчински свещи - 2 бр.

Таксата за венчанието е предназначена за:
- синодална такса
- издръжка на храма
- издаване на документ
- църковен хор
- възнаграждение на служителите
- такса за видео и фото заснемане
Младоженците и кръстниците трябва да съобщят данните си най-късно 15 дни преди датата.
На номерът посочен по долу може да попитате за свободна дата.

Адрес:
град Варна,
площад "Св.Св. Кирил и Методий"

Телефон за връзка:
052 / 613 005  - от понеделник до петък  от 9:00 до 15:00 часа

Няма коментари:

Публикуване на коментар