сватба варна

сряда, 6 юни 2012 г.

Храм "Успение Пресвета Богородица" - град Варна

Храмът "Успение Пресвета Богородица"е познат сред варненци като църквата "Света Богородица Панагия" Намира се в центъра на град Варна в района на гръцката махала, в близост до Римските терми.
Храмът е най-старата действаща църква във Варна. Не е много голям като размер, има малък приятен двор. Известен е още като "Малката Богородица" заради интересния иконостас "Малката Света Богородица".
Данни за храма датират от 1602 г. когато е построен върху основите на друг храм.
Църквата е вкопана в земята, поради забраната по време на турското робство да няма надвишаващи два метра християнски храмове.
През 1640г. храмът претърпява пожар, но след това е възстановен и разширен, като с годините се оформя сегашния му вид. До 1914 г. той е под опеката на гръцката митрополия, след това е затворен за десетина години и през 1924 г., след идването на българския й настоятел е отворен отново.
Характерни за църквата са нейните икони, който ликове гледат на юг, а не на запад, което е в противоречие с църковните писания и канони.
В двора на храма се намира чешмата на "Хубавата Недялка" - паметник изграден в памет на убитата от турците през 1856 г. Недялка.


Адрес:
град Варна,
ул. "Хан Крум" 19

Телефон за връзка:
052 / 633 925

Няма коментари:

Публикуване на коментар